• تهران، ایران
  • ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۳
  • آخرین به‌روزرسانی ۳۰ مهر ماه
افزایش جهانی تقاضای برق فراتر از پیش‌بینی‌ها؛ چالشی تازه برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای
محیط زیست و انرژی

افزایش جهانی تقاضای برق فراتر از پیش‌بینی‌ها؛ چالشی تازه برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای



افزایش مصرف برق در سراسر جهان می‌تواند تلاش کشورها برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و مهار گرمایش جهانی را دشوارتر کند.

برج‌های خنک‌کننده نیروگاه هسته‌ای سه مایل آیلند در نزدیکی میدل‌تاون، پنسیلوانیا، که در سال 2028 برای تامین برق مراکز داده مایکروسافت بازگشایی خواهد شد.

همه چیز برای تغییرات آب و هوایی بد نیست: گزارش نتیجه‌گیری می‌کند که کشورها احتمالاً تا پایان این دهه نیروگاه‌های کافی با انتشار کم — عمدتاً نیروگاه‌های خورشیدی، بادی و هسته‌ای — خواهند ساخت تا با این افزایش تقاضا مطابقت کنند. رشد سریع انرژی‌های تجدیدپذیر حداقل از افزایش چشمگیر انتشار جهانی جلوگیری خواهد کرد و ممکن است مصرف زغال‌سنگ، نفت و گاز طبیعی در این دهه به اوج خود برسد.

اما برای متوقف کردن گرمایش جهانی، بسیاری از کشورها متعهد شده‌اند که تا اواسط قرن جاری، انتشار گازهای گلخانه‌ای خود را به صفر برسانند. دستیابی به این هدف از دسترس خارج شده است: کشورها باید تا سال ۲۰۳۵ منابع برق کم‌کربن را با سرعتی دو برابر سرعت فعلی بسازند تا به اهداف اقلیمی خود برسند.

فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بین‌المللی انرژی گفت: «در تاریخ انرژی، شاهد دوران زغال‌سنگ و دوران نفت بوده‌ایم. اکنون با سرعت وارد عصر برق می‌شویم که سیستم انرژی جهانی را در آینده تعریف خواهد کرد.»

به طور تاریخی، تقاضای برق با رشد جوامع به‌طور پیوسته افزایش یافته است، اما چندین روند اخیر این رشد را تسریع کرده است.

افزایش دما که توسط گرمایش جهانی تحریک می‌شود، باعث شده است که افراد بیشتری کولرهای گازی بخرند و آنها را بیشتر روشن کنند. در هند، پس از یک سری موج‌های گرمای شدید امسال، فروش کولرهای گازی دو برابر شده است.

 

 

 

افزایش جدید تقاضای برق اهداف اقلیمی آمریکا را تهدید می‌کند

افزایش ساخت مراکز داده و کارخانه‌ها باعث فشار بر شبکه‌های برق و ادامه استفاده از سوخت‌های فسیلی شده است.

خودروهای برقی نیز محبوب‌تر شده‌اند: در حالی که رشد فروش در ایالات متحده و اروپا امسال کاهش یافته است، وضعیت در چین متفاوت است. پیش‌بینی می‌شود تا پایان امسال، نیمی از خودروهای جدید فروخته شده در چین برقی باشند و حدود ۶۰ درصد از خودروهای برقی در چین اکنون ارزان‌تر از همتایان بنزینی خود هستند.

شرکت‌های فناوری نیز به سرعت در حال ساخت مراکز داده‌ای هستند که به شدت نیاز به برق دارند، به‌ویژه به دلیل علاقه به هوش مصنوعی. در حالی که مراکز داده تنها ۱ درصد از تقاضای جهانی برق را تشکیل می‌دهند، این مراکز اغلب در مکان‌های متمرکز قرار دارند و می‌توانند فشار زیادی بر شبکه‌های محلی وارد کنند.

این افزایش تقاضا مقابله با تغییرات آب و هوایی را دشوارتر می‌کند.

پیش‌تر، این آژانس انتظار داشت که مصرف جهانی زغال‌سنگ، آلوده‌کننده‌ترین سوخت فسیلی، تا سال ۲۰۳۰ به‌طور قابل توجهی کاهش یابد. اما با افزایش سریع تقاضای برق در کشورهایی مانند چین و هند، استفاده از زغال‌سنگ اکنون پیش‌بینی می‌شود که به‌تدریج کاهش یابد. برخی از شرکت‌های تأمین برق در ایالات متحده عمر نیروگاه‌های زغال‌سنگی را که قرار بود بازنشسته شوند، تمدید می‌کنند.

پیش‌بینی می‌شود که انتشار دی‌اکسیدکربن جهانی تا سال ۲۰۳۰ تنها ۳ درصد کاهش یابد، تحت سیاست‌هایی که کشورها در حال حاضر در حال پیگیری هستند. برای دستیابی به اهداف بلندپروازانه اقلیمی که دولت‌ها در مذاکرات آب و هوایی سازمان ملل پذیرفته‌اند، انتشار باید تا پایان این دهه ۳۳ درصد کاهش یابد.

دیو جونز، مدیر جهانی اندیشکده انرژی Ember گفت: «با افزایش مصرف انرژی، حتی رشد سریع انرژی‌های تجدیدپذیر به کاهش سریع انتشار دی‌اکسیدکربن منجر نمی‌شود.»

خودروها در بندر تایکانگ در سوژو، چین. پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری، نیمی از خودروهای جدید فروخته شده در چین الکتریکی باشند.

 

افزایش تولید انرژی پاک در بسیاری از کشورها دشوار است. در چین، که ۶۰ درصد از رشد انرژی‌های بادی و خورشیدی سال گذشته را به خود اختصاص داده، شبکه‌های برق نیاز به ارتقاء قابل توجهی دارند تا بتوانند نوسانات تولید انرژی‌های تجدیدپذیر را مدیریت کنند. در اروپا، فروش پمپ‌های حرارتی الکتریکی در نیمه اول امسال به‌شدت کاهش یافت زیرا قیمت گاز کاهش پیدا کرد. در ایالات متحده، کمبود خطوط انتقال برق مانع از توسعه پروژه‌های بادی شده است.

تغییرات بزرگی در بازارهای سوخت فسیلی نیز در پیش است. افزایش فروش خودروهای برقی می‌تواند تقاضای جهانی نفت را تا پایان این دهه به اوج برساند. ایالات متحده و قطر در حال ساخت پایانه‌های صادرات گاز طبیعی مایع به اندازه‌ای هستند که ممکن است تا پایان این دهه شاهد «مازاد عرضه» گاز در جهان باشیم. این امر می‌تواند قیمت‌های جهانی انرژی را کاهش دهد و به کشورهایی که پس از حمله روسیه به اوکراین با افزایش شدید قیمت‌ها مواجه شدند، کمک کند.

تولیدکنندگان سوخت‌های فسیلی نسبت به پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی مبنی بر اوج‌گیری مصرف نفت و گاز تا سال ۲۰۳۰ ابراز تردید کرده‌اند. این آژانس همچنان به این پیش‌بینی پایبند است، اگرچه اذعان می‌کند که عدم‌قطعیت‌های زیادی وجود دارد.

کشورهایی که نیمی از تقاضای جهانی انرژی را تشکیل می‌دهند، در سال ۲۰۲۴ انتخابات خواهند داشت. این شامل ایالات متحده نیز می‌شود، جایی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین، وعده داده است که در صورت بازگشت به قدرت، سیاست‌های فدرال حمایت از انرژی‌های تجدیدپذیر و خودروهای برقی را لغو کرده و حفاری‌های نفت و گاز را تشویق کند.

این گزارش می‌گوید: «به دلیل عدم قطعیت‌های بیشتر از حد معمول در کوتاه‌مدت»، همچنان آینده سیاست‌های جهانی انرژی نامشخص است.

به اشتراک گذاری این مطلب!

رکن چهارم دموکراسی زیر تیغ؛ آن را قطع نکنیم

سپاه در حمایت و همراهی قاطع از مقاومت اسلامی دریغ نخواهد کرد

author

اعتدال پرس