تصور کنید دستیار آزمایشگاهیای با قدرت محاسباتی و عملیاتی معادل ۱۰ دانشجوی دکتری که قادر به کار در محیطهای دشوار همچون مریخ باشد. این رؤیا در دانشگاه علوم و فناوری چین (USTC) به واقعیت پیوسته است؛ جایی که گروهی از دانشمندان ربات شیمیدانی به نام “لوک” را توسعه دادهاند.
لوک که در آزمایشگاه دانشگاه علوم و فناوری چین در شهر هفی معرفی شده، مجهز به بازوهای رباتیک، سیستم بصری پیشرفته، پلتفرم محاسباتی هوش مصنوعی و نرمافزار تعامل انسان و ماشین است. این ربات توانایی انجام وظایف ظریفی مانند ریختن مایعات و آسیاب کردن مواد جامد را دارد و میتواند بهصورت مستقل آزمایش طراحی کرده و فرضیات علمی را آزمایش کند.
زائو لویوآن، دانشجوی دکتری ۲۶ ساله و از اعضای این پروژه، بیان کرده که “لوک” با توانایی یادگیری از ۵۰ هزار مقاله علمی در دو هفته و آزمایش بیش از ۳.۷ میلیون ترکیب شیمیایی در شش هفته، به محققان در دستیابی به نتایج دقیق و پرشتاب کمک میکند.
جیانگ جون، استاد دانشگاه علوم و فناوری چین، تأکید کرد که رباتهای هوشمند همچون “لوک” ابزارهای مؤثری برای دانشمندان محسوب میشوند و میتوانند با دقت و کارایی بالا، به حل مسائل علمی و ارائه راهحلهای بهینه بپردازند.
پروژههای شیمیدانهای رباتیک در چین تاکنون به پیشرفتهای قابل توجهی دست یافتهاند؛ از جمله تولید کاتالیستهایی برای تولید اکسیژن از شهابسنگهای مریخی که گامی در جهت استقرار بلندمدت انسان بر روی سیاره مریخ به حساب میآید.