• تهران، ایران
  • ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۳
  • آخرین به‌روزرسانی ۳۰ مهر ماه
رکود مداوم در رشد اقتصادی چین: چالش‌های تازه و تلاش‌های پکن برای تقویت اقتصاد
اخبار

رکود مداوم در رشد اقتصادی چین: چالش‌های تازه و تلاش‌های پکن برای تقویت اقتصاد



رشد ضعیف اقتصاد چین همچنان ادامه دارد و نشان می‌دهد که چرا پکن برای تحریک اقتصاد وارد عمل شده است.

داده‌های جدید چالش‌هایی را که سیاست‌گذاران چینی برای تحریک اقتصادی با آن روبرو هستند، از جمله کاهش قیمت‌ها، ضعف در مصرف داخلی و سقوط بازار مسکن، به تصویر می‌کشد.

 

قیمت‌ها در سراسر اقتصاد چین، از آپارتمان‌ها گرفته تا خودروها و وعده‌های غذایی رستوران‌ها، در حال کاهش هستند.

 

اقتصاد چین طبق داده‌های منتشر شده در روز جمعه، همچنان در تابستان به روند کند خود ادامه داد و بر ضرورت اقدامات اخیر دولت برای تقویت رشد تاکید کرد.

ساخت‌وساز به دلیل فروپاشی بازار مسکن کاهش یافته است. میلیون‌ها فارغ‌التحصیل دانشگاهی جوان نتوانسته‌اند شغلی پیدا کنند. بسیاری از دولت‌های محلی نیز منابع مالی خود را برای ساخت جاده‌ها یا حتی پرداخت حقوق معلمان و دیگر کارکنان از دست داده‌اند.

طبق اعلام اداره ملی آمار چین، اقتصاد این کشور در بازه زمانی جولای تا سپتامبر نسبت به سه ماهه قبلی ۰.۹ درصد رشد داشت. این رقم وقتی برای کل سال پیش‌بینی می‌شود، نشان‌دهنده رشد سالانه حدود ۳.۶ درصدی در سه ماهه سوم است.

اما این رشد بخشی از یک تجدیدنظر رسمی بود که نشان داد سه ماهه دوم حتی ضعیف‌تر از آنچه قبلاً اعلام شده بود، بوده است. رشد بین آوریل و جولای با نرخ سالانه ۲ درصد بوده است، نه ۲.۸ درصدی که قبلاً گزارش شده بود.

پکن از ۲۴ سپتامبر مجموعه‌ای از اقدامات را برای مقابله با مشکلات باقی‌مانده اقتصادی اعلام کرده است. بانک مرکزی نرخ بهره و حداقل پیش‌پرداخت وام مسکن را کاهش داده است. وزارت دارایی وعده انتشار اوراق قرضه بیشتر برای جمع‌آوری پول جهت پرداخت حقوق کارمندان دولتی محلی و خرید آپارتمان‌های خالی برای تبدیل به مسکن‌های ارزان قیمت داده است.

لویی لیو کیان، بنیان‌گذار و مدیرعامل موسسه مشاوره تجاری و ژئوپلیتیک Wusawa در پکن گفت: “زمان‌بندی محرک‌ها نشان می‌دهد که دولت متوجه وخامت اوضاع اقتصادی شده است.”

در عین حال، برخی نقاط روشن نیز وجود داشتند. در سپتامبر، تولیدات کارخانه‌ها افزایش یافت و فروش لوازم خانگی و وسایل الکترونیکی به دلیل یارانه‌های تعویض کالاها افزایش چشم‌گیری پیدا کرد.

چالش‌هایی که سیاست‌گذاران با آن مواجه‌اند، با پدیده کاهش تورم (Deflation) که در سراسر اقتصاد چین در حال رخ دادن است، پیچیده‌تر شده است. کاهش قیمت‌ها در بخش‌هایی مانند آپارتمان‌ها، خودروها و حتی وعده‌های غذایی در رستوران‌ها، موجب شده تا بسیاری از شرکت‌ها و خانوارها برای پرداخت وام‌های مسکن و سایر بدهی‌های خود با مشکل مواجه شوند.

طبق داده‌های منتشر شده در روز جمعه، قیمت‌ها تقریباً نیم درصد کمتر از سال قبل بوده‌اند. این ششمین فصل متوالی از کاهش قیمت‌ها بر اساس جامع‌ترین شاخص، یعنی شاخص کاهش‌دهنده تولید ناخالص داخلی (GDP deflator) بوده است.

قیمت آپارتمان‌های جدید در ۷۰ شهر بزرگ چین با نرخ سالانه ۷ درصد در سپتامبر کاهش یافته، در حالی که قیمت خانه‌های دست دوم در بسیاری از شهرها حتی با سرعت بیشتری در حال کاهش است.

بیشتر برنامه‌های محرک اقتصادی که در ماه گذشته اعلام شده‌اند، شامل فراهم کردن اعتبار بیشتر بوده، اما خانوارها و شرکت‌ها برای دریافت وام بی‌میل بوده‌اند.

علاوه بر این، دولت نشانه‌های قوی‌ای نشان نداده که آماده حل بزرگ‌ترین مشکل در بازار املاک، یعنی چگونگی پاک‌سازی ده‌ها میلیون واحد مسکونی خالی که بسیاری از آنها هنوز توسط توسعه‌دهندگان تکمیل نشده‌اند، است. بسیاری از سرمایه‌گذاران و اقتصاددانان قانع نشده‌اند که مقامات مایل به تغییرات گسترده‌ای در جهت افزایش هزینه‌های مصرف‌کننده و کاهش هزینه‌ها در اولویت‌های ملی مانند ساخت کارخانه‌های پیشرفته و ارتقاء نظامی هستند.

سرمایه‌گذاران در چین در ابتدا به اعلام داده‌های اقتصادی در روز جمعه واکنشی نشان ندادند. قیمت سهام‌ها بعداً به شدت افزایش یافت، پس از آنکه رئیس بانک مرکزی جزئیات یک برنامه برای گسترش وام‌دهی به خرید سهام را اعلام کرد.

 

بازار مواد غذایی در شانگهای در ماه گذشته. فروشگاه‌ها قیمت‌ها را کاهش می‌دهند اما هنوز از ضعف فروش شکایت دارند.

 

بسیاری از فروشندگان از فروش ضعیف شکایت دارند، حتی در حالی که قیمت‌ها را به شدت کاهش می‌دهند و به سختی سودی برایشان باقی می‌ماند.

یو شینگ‌جون، فروشنده کاغذ دیواری در زیبوی شرق چین، در حالی که در روزی از هفته در فروشگاه خالی‌اش نشسته بود، گفت: “ما الان هیچ معامله‌ای نداریم.” وی افزود: “وقتی که املاک سقوط می‌کند، همه چیز دیگر هم دچار مشکل می‌شود.”

به طور کلی، فروش خرده‌فروشی در سپتامبر نسبت به سال گذشته ۳.۲ درصد افزایش یافت، در حالی که در ماه آگوست تنها ۲.۱ درصد رشد داشت. یکی از اجزای این داده‌ها، فروش لوازم خانگی و وسایل الکترونیکی بود که در ماه گذشته ۲۰.۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافت.

در تابستان، دولت تقریباً یارانه‌های تعویض کالاها را دو برابر کرد، به ویژه برای جایگزینی اقلام قدیمی و کم‌بازده انرژی مانند ماشین‌های لباسشویی و یخچال‌ها. یارانه‌های کوچک‌تری که در بهار معرفی شده بودند، توسط بسیاری از خریداران به دلیل کمبود موثر بودن کنار گذاشته شده بودند.

کاهش قیمت‌ها برای چین نه تنها در داخل بلکه در تجارت بین‌المللی نیز مشکل‌ساز شده است. کاهش تورم شروع به آسیب زدن به تنها نقطه قوت باقی‌مانده اقتصاد چین در سال جاری یعنی صادرات کرده است.

در ماه سپتامبر، ارزش کل صادرات چین تنها ۲.۴ درصد بیشتر از سال گذشته بود، چرا که حجم روزافزون محموله‌ها عمدتاً به دلیل کاهش قیمت کالاهای تولیدی چین جبران شد.

در چهار سال گذشته، چین به صادرات برای جبران مشکلات داخلی خود تکیه کرده است. اما شرکت‌های چینی قیمت‌ها را کاهش داده‌اند تا انبارهای اضافی خود را خالی کنند.

برای مثال، تعداد خودروها و کامیون‌هایی که چین طی سه ماه گذشته صادر کرده است، نسبت به سال قبل ۳۶ درصد افزایش یافته است. اما ارزش کل آنها تنها ۲۹ درصد افزایش یافته است، که نشان می‌دهد قیمت متوسط هر خودروی صادر شده کاهش یافته است. به همین ترتیب، تعداد نمایشگرهای تخت صادر شده از چین ۱۲ درصد افزایش داشته، اما ارزش کل آنها تنها نصف این مقدار افزایش یافته است.

نتیجه این امر، به نوعی بدترین سناریو برای رهبران چین است. افزایش تعداد صادرات و سهم بازار چین در بازارهای بین‌المللی باعث واکنش‌هایی از جمله وضع تعرفه‌ها در بسیاری از کشورها شده است.

 

بخش ساخت‌وساز و املاک قبل از فروپاشی بازار مسکن، یک‌چهارم اقتصاد چین را تشکیل می‌داد.

مقامات چینی ادعا می‌کنند که آماده پیگیری راه‌حل‌هایی هستند که بسیاری از اقتصاددانان خارجی و چینی پیشنهاد می‌کنند: تقویت اقتصاد داخلی.

نکته کلیدی در این زمینه، تثبیت ساخت‌وساز و سایر صنایع مرتبط با املاک و مستغلات است که قبل از سقوط بازار مسکن، یک‌چهارم اقتصاد را تشکیل می‌دادند. سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات در سه ماهه سوم نسبت به سال قبل ۱۰.۱ درصد کاهش یافته است.

کل مساحت ساختمان‌هایی که ساخت آنها آغاز شده است، در نه ماه اول امسال نسبت به همان دوره در سال ۲۰۱۹، قبل از همه‌گیری، ۶۶ درصد کاهش یافته است. داده‌های مربوط به شروع ساخت‌وسازها اهمیت دارند زیرا نشان می‌دهند که چقدر فعالیت در سال‌های آینده رخ خواهد داد.

نشانه‌هایی وجود دارد که سیاست‌های وام‌دهی آسان‌تر تأثیراتی داشته است. در شانگهای، در ۱۳ اکتبر تعداد آپارتمان‌های دست دوم فروخته شده به بالاترین رقم از سپتامبر ۲۰۲۳ رسید، طبق گزارش رسانه‌های دولتی. اما حتی در شانگهای، خریداران پس از سه سال قیمت‌های ثابت یا در حال کاهش، محتاط هستند.

کائو لونگ‌کوان، مشاور املاک در شانگهای گفت: “جذابیت سرمایه‌گذاری از بین رفته است و خرید خانه اساساً برای نیازهای عملی است.” او افزود: “با وجود افزایش بازدیدها، خریداران همچنان نسبتاً محتاط باقی مانده‌اند.”

کاهش رشد اقتصادی در آماری که دولت چین بیشتر به آن تکیه می‌کند، کمتر محسوس بود: رشد اقتصادی در سه‌ماهه سوم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴.۶ درصد افزایش داشت، که کمی کمتر از رشد ۴.۷ درصدی سه‌ماهه دوم است.

بسیاری از تحلیلگران هشدار داده‌اند که مشکلات اقتصادی چین شباهت‌هایی با بحران ژاپن در دهه گذشته دارد، زمانی که ژاپن با افزایش بدهی و کاهش رشد روبرو شد. اما برخی معتقدند که اقدامات محرک دولت چین می‌تواند مانع بدتر شدن شرایط شود.

دیانا چویلوا، اقتصاددان ارشد در مؤسسه Enodo Economics که روی اقتصاد چین تحقیق می‌کند، می‌گوید: «چین در حال ورود به چرخه‌ای از کاهش تورم ناشی از بدهی است، اما تغییرات اخیر در سیاست اقتصادی پکن احتمال تکرار تجربه ژاپن در دهه ۱۹۹۰ را کاهش خواهد داد.»

 

به اشتراک گذاری این مطلب!

آیا دچار ADHD هستید؟ نشانه‌ها و راه‌های تشخیص در بزرگسالان

تغییر رویکرد دیوان عالی؟ گامی کوچک به سمت پذیرش مقررات زیست‌محیطی

author

اعتدال پرس